Καταπολεμήστε την Υγρασία

Καταπολεμήστε την Υγρασία

Climacheap Γενικά Τετάρτη 31 Μαϊου, 2017

Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με την ποσότητα υγρασίας που θέλουμε να αφαιρέσουμε από τον χώρο μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν. Ως μονάδα μέτρησης της αφυγραντικής ικανότητας έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορεί να αφαιρέσει σε ένα εικοσιτετράωρο (lt/24h).

Κριτήρια Επιλογής

Ο ακριβής υπολογισμός του αφυγραντή που χρειαζόμαστε είναι σχετικά δύσκολος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό το λόγο δε μπορούμε να δώσουμε έναν συγκεκριμένο τύπο υπολογισμού. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

  • Οι διαστάσεις του χώρου μας.
  • Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας. Για παράδειγμα κοντά στη θάλασσα, μία λίμνη, που έχουμε υψηλή υγρασία ή σε μία περιοχή με χαμηλή υγρασία.
  • Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση του χώρου μας. Έχουμε για παράδειγμα εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε κάποιους τοίχους ή δωμάτια;
  • Η θερμοκρασία των χώρων, που θέλουμε να αφυγράνουμε.
  • Η χρήση του χώρου και πόσο συχνά γίνεται αερισμός του. Ως συνέπεια των παραπάνω και για να αποφύγουμε κατά το δυνατό λανθασμένες επιλογές αφυγραντήρων, που θα οδηγήσουν στην αντιοικονομική και χωρίς αποτέλεσμα λειτουργία των μηχανημάτων, θα προτείναμε τον παρακάτω ενδεικτικό πίνακα με τον αφυγραντήρα ανά τα τετραγωνικά του χώρου και επίπεδο μέσης υγρασίας στον οποίο καλείται να λειτουργήσει.
Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία 50-60% (m²) Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία 70-80% (m²) Απόδοση Αφυγραντήρα (lt/24h)
Έως 30 Έως 20 8
30 ~ 45 20 ~ 30 12
45 ~ 70 30 ~ 45 16
70 ~ 90 45 ~ 60 20
90 ~ 120 60 ~ 80 25
120 ~ 150 80 ~ 100 30

Τύποι Αφυγραντήρων

Δύο είναι οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων στην αγορά. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και αυτή που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο τον Ζεόλιθο (Desiccant).

Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Είναι οι πιο κοινοί αφυγραντήρες. Καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ τους. Για να αφαιρέσουν την υγρασία αναρροφούν τον αέρα του χώρου συμπυκνώνουν την υγρασία σε ειδική διάταξη, που διαθέτουν και την οδηγούν στο κάδο συμπυκνωμάτων. Είναι πολύ οικονομική στη λειτουργία τους και με άμεσο αποτέλεσμα στο χώρο μας. Το μόνο μειονέκτημα που έχουν είναι ο επηρεασμός τους από τη θερμοκρασία του χώρου. Γι’ αυτό το λόγο δε συνίσταται για χρήση σε χώρους με θερμοκρασία κάτω από 13-14°C.

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό αφυγραντικό υλικό που έχει ένα μεγάλο φάσμα χρήσεων σε διάφορους τομείς. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και όταν έρθει σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να το αποβάλει ξανά. Στους αφυγραντήρες τοποθετείτε σε έναν ειδικό δίσκο μέσα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία. Κατόπιν με μία ειδική διάταξη ο Ζεόλιθος θερμαινόμενος αποβάλει την υγρασία, που είχε συγκρατήσει και το νερό οδηγείται στον κάδο συμπυκνωμάτων. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι παραμένει σταθερή η απόδοση τους ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου και συνίσταται ιδιαίτερα για χώρους με κακή θέρμανση. Από την άλλη πλευρά έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή.

Θόρυβος

Η παράμετρος του θορύβου είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα σε ένα υπνοδωμάτιο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου πριν την επιλογή αφυγραντή, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη λειτουργία του μηχανήματος. Για τα μηχανήματα, που τοποθετούνται σε μικρά δωμάτια, ο θόρυβος δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 38-42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Οι μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μία στάθμη θορύβου 44-52dB.

Ιονιστής

Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο εξάρτημα που καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται και στους αφυγραντήρες. Η απελευθέρωση θετικών και αρνητικών ιόντων από τον ιονιστή βοηθάει στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, σκόνης, δυσάρεστων οσμών και αιωρούμενων σωματιδίων. Η βελτίωση της ατμόσφαιρας είναι σημαντική σε χώρους με καπνό και σε χώρους που βρίσκονται ευαίσθητα άτομα όπως μωρά, ηλικιωμένη, άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες.

Συνεχής αποχέτευση

Μία πρόσθετη δυνατότητα που θα πρέπει να έχει ο αφυγραντήρας είναι η συνεχής αποχέτευση. Η συνεχής αποχέτευση επιτρέπει στον αφυγραντή να λειτουργεί συνεχώς χωρίς να είναι απαραίτητο το άδειασμα του κάδου συμπυκνωμάτων. Η σύνδεση με συνεχή αποχέτευση συνίσταται κυρίως σε περιπτώσεις που ο αφυγραντής εγκαθίσταται σε ένα σπίτι, που δεν κατοικείται συνεχώς για παράδειγμα ένα εξοχικό ή σε χώρους που έχουν μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και ο κάδος θα γεμίζει πολύ συχνά.

Συντήρηση

Πολύ σημαντική είναι η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα. Ο αφυγραντήρας στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων τοποθετείται στο δάπεδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ρουφάει όλη τη σκόνη, που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράσει το φίλτρο του. Το φραγμένο φίλτρο έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση του αφυγραντήρα, να αυξάνεται η κατανάλωση του, να ταλαιπωρούνται τα εξαρτήματα όπως ο συμπιεστής και ο ανεμιστήρας και να είναι πιθανή μία σοβαρότερη βλάβη. Άρα το φίλτρο τους θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Άφησε ένα σχόλιο

Για να γράψεις το σχόλιό σου θα πρέπει να συνδεθείς στη σελίδα μας!